Rondje zuidoost.

afbIk rij mijn rondjes meestal zoals de wind waait. Eerst wind tegen! Nu vertrek ik vanaf huis, de Nieuweweg langs richting Tripscompagnie.
Ik ben op pad. Lekker weertje. Wel veel wind. Als ik buiten het dorp kom hoor ik alleen nog de wind en het suizen van de smalle bandjes. Tot vorig jaar stond hier links een groot productiebos. Kon je altijd lekker uit de wind fietsen. Dit voorjaar is alles weggehaald. En de vezelhennep die er nog staat is niet hoog genoeg om de wind te stoppen. Hard van links komtie.

Voor de brug linksaf, meestal vol tegen de wind. Na een paar kilometer stoempen langs het kanaal ga ik rechtaf een fietspaadje op richting Borgercompagnie.
Pffft. Dat valt niet mee. Die eerste kilometers moet ik altijd echt op adem komen. Alsof mijn lichaam schrikt van al die beweging en niet goed weet wat te doen. Puffend rij ik langs het kanaal en de aspergekwekerij. En het hokje met “aardappels, nieuwe oogst, 5 kilo voor 3,99”. Zelfbediening.

Aan het eind van het fietspad linksaf door Borgercompagnie richting de Veendammerweg.
De langgerekte lintbebouwingen van de Veenkoloniën lijken wat saai maar zijn heerlijk om kilometers te maken. En je hebt meestal wat beschutting van de wind door struiken en bebouwing. En lekker rechtuit. Behalve bij de verkeersremmers. Ik zit gebogen over het stuur tegen de wind te trappen als ik een meter voor mijn wiel ineens een trottoirband dwars op de weg ontwaar. Te laat! Ik stuur iets naar links, knal over de trottoirband en toucheer met mijn rechterarm het waarschuwingsbord dat er achter staat. Ik sta stil en ik hoor mijn bidon nog over de weg rollen en in de goot tot stilstand komen. Poe, dat ging net goed. Bidon opgevist en gaan met die Bianchi. Wel iets beter opletten misschien.

Bij het viaduct rechtsaf richting Kielsterachterweg, deze oversteken en door naar Kiel-Windeweer. In Kiel-Windeweer over het bruggetje linksaf langs het lange kanaal richting Annerveenschekanaal.
Onderweg bedenk ik me dat het kanaal waarlangs ik rij, vroeger de hoofdader was van Groningen tot aan Ter Apel. Hier ging de trekschuit van Groningen naar Stadskanaal, Musselkanaal, de Pekela's. En alle agrarische producten en alle turf ging hierlangs. Het zal een drukte van belang zijn geweest. Nu is het er stil. Het verkeer kiest de Kielsterachterweg die hier een paar honderd meter noordelijker loopt. Of de A7 en N33.

Weg oversteken en weg volgen linksafrichting Annerveenschekanaal. Daar rechtdoor richting Spijkerboor. Linksaf bij cafe Het Keerpunt.
Ik ga maar linksaf richting Nieuw Annerveen. Normaal rij ik het rondje veel groter via Annen, Eext, Gieten, Gasselte en zo weer naar het noorden. Maar ik heb niet zoveel zin om nog langer tegen die wind te vechten. Nu nog één lang stuk met wind tegen naar Gieterveen en dan gaat het met de wind in de rug terug naar huis. Stoempen over de slingerende weg met links de Groninger Veenkoloniën en rechts het Drentse essenlandschap.

Via Eexterveenschekanaal onder de pas verdubbelde N33 door naar Gieterveen. In Gieterveen links om via wat bochten linksaf richting Nieuwediep te rijden.
Zo, wind in de rug. Tijd voor een banaantje en een flinke slok uit de bidon. En dan weer over het stuur en trappen maar. Ik zie de onderbroken kantstreep onder me door suizen. Hoeveel strepen heb ik zo al gezien. Zal ik ze een keer gaan tellen? Zal er wel nooit van komen. Over zinloos gesproken..

Nieuwediep linksaf en gelijk weer rechts. Over de brug in Stadskanaal linkaf richting Wildervank. Halverwege op het openstuk even opletten. Een klein weggetje gaat rechtsaf en voert naar een fietspad dat via een heleboel smalle bruggetjes naar Wildervanksterdallen voert.
afbDie bruggetjesroute zullen de snelle fietsers meest links laten liggen denk ik. Teveel keren en draaien op het smalle paadje. Ik kom gelukkig niemand tegen want elkaar passeren is lastig. Toch is het een prachtig stukje. Ik fiets voor mijn plezier. Een echte wielertoerist. Ik heb niet eens een teller op de fiets. Ik laat me niet gek maken door dat ding. In mijn zak registreert een appje keurig wat ik gefietst heb en waarlangs. Ik vind het voldoende om acheraf even te kijken naar de afstand en de gemiddelde snelheid.

Einde fietspad links en dan op de splitsing rechts. Door het dorpje fietsen en dan rechtsaf de Jan Kokweg op. Na de bocht naar links, rechtsaf het fietspad op, over de sluis en aan de andere kant rij je Ommelanderwijk binnen. Einde weg rechts af en dan op de grote splitsing linksaf. Over het viaduct linksaf Zuidwending door.
Nog maar even een viaductje. Dat gaat me nog soepel af. Ik kan gewoon tempo houden. Dit viaduct is voor de jeugd van de wielervereninging Stormvogels een trainingsobject. Intervaltraining over het viaduct. Als ik naar beneden rol van het viaduct af kom ik uit bij de wielerbaan. Geen fietser te zien. Die zijn bij wedstrijden her en der in het land nu.

Eerste weg rechts het Vosseveld op. Weg blijven volgen tot de kruising met de Beneden Veensloot in Meeden. Links af, weg volgen. Einde weg links en dan bol je uit via de Bredeweg naar Muntendam.

Mooi rondje! :-)

 

potverdorie